Jak co roku przedstawiciele BIG zasilili skład jury oceniającego potrawy regionalne przygotowane przez Panie z KGW z terenu powiatu, w ramach Przeglądu Potraw Regionalnych "Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego". Podczas Święta Powiatu Bielskiego i 700-lecia Kóz integrować można było się przy scenie podczas koncertów, kina letniego i w strefie chillout`u w zabytkowym parku przy pałacu Czeczów oraz przy… stole. Przegląd potraw regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”, to propozycje przygotowane przez 37 kół gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego. Komisja konkursowa oceniała ok. 200 dań i napojów w 5 kategoriach: produkt regionalny, zupy, danie główne, ciasta i desery oraz nalewki i napoje. Wszystkie łączył temat przewodni – „Dobra kasza nasza”.
Święto powiatu co roku organizowane jest w innej gminie. To okazja do integracji i współpracy samorządów, ale też mieszkańców którzy mają okazję przez 3 dni zobaczyć, jak zmieniała się dana gmina.